Archief 2020

              

Het GROTE Friese mysterie


Poster Downloaden

Zondag 8 maart 2020 houdt Joanneke Romkema een lezing over een meer dan 2000 jaar oud geheim dat verspreid ligt over het Friese landschap. Gebaseerd op het boek ‘Het Geheim der eersten’ van Henriette Hemmink uit 2014. De ondertitel van dit boek is ‘De terp van Naphtali’ en ‘een ontdekking met wereldwijde implicaties’.

Deze ‘fact-thriller’ is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het beschrijft de ontdekking van de bewijzen voor een archeologische theorie in Friesland. De feiten in het boek zijn waar mogelijk op waarheid gecontroleerd, waarmee het verhaal in het boek een geschiedenis wordt, zoals die mogelijk plaats heeft kunnen vinden.

Communicatiewetenschapper en docent Joanneke Romkema heeft een hobbymatige interesse en voorliefde voor de Friese ontstaansgeschiedenis. Ze is na het lezen van het boek zelf op onderzoek uitgegaan en kwam tot verrassende ontdekkingen die zij deze middag graag met u zal delen. Aan de hand van tekst, beeld en uitleg zal ze antwoord geven op een aantal interessante vragen.

Wat hebben Stonehenge in Engeland, de piramides van Gizeh in Egypte en de Friese terpen met elkaar te maken? Zijn het oude Egypte en de Grieken & Romeinen de bakermat van onze hedendaagse ontwikkeling, of toch niet? Waarom staan er 3 mythologische symbolen op de kerk van Hindeloopen en wat heeft dit met onze verre Friese voorvader te maken en hoe hij naar de sterren keek? 

U zult na deze lezing de kerk met wellicht enige vertwijfeling, verbazing en waarschijnlijk nog meer vragen dan antwoorden verlaten, maar naar verwachting ook met een Friese trots en verwondering.  

  

Wanneer:
zondag 8 maart 2020

Waar:
Sint Vituskerk Wetsens, Opgong 1

Hoe laat:
15.30 u. - 17.00 u.

Toegang gratis

Overige: met koffie en thee (1 euro)